Rijksmuseum Twenthe is hét museum van Enschede en Twente. Je ziet er een internationale collectie beeldende kunst van de middeleeuwen tot nu. In relatie tot de collectie organiseren ze uiteenlopende tentoonstellingen, waarin via de kunst maatschappelijke vraagstukken worden verkend.

Plan je bezoek

Nour-Eddine Jarram en Rembrandt

In relatie tot De vaandeldrager zal kunstenaar Nour-Eddine Jarram een nieuw werk maken. Jarrams werk zal samen met Rembrandts schilderij worden getoond.

Nour-Eddine Jarram (1956) kwam eind jaren zeventig vanuit Marokko naar Enschede om te studeren aan de roemruchte kunstacademie AKI. Hoewel hij opgroeide met een beeldcultuur die werd bepaald door decoratie, heeft hij altijd de drang gehad om de wereld om zich heen weer te geven. Hij zocht naar artistieke voorbeelden om zich toe te verhouden en vond die in de portretten van Rembrandt. ‘Hij is de schilder die over mij waakt’ zegt Jarram over Rembrandt.

Gratis entree

Alle 12 de musea bieden een dag voor gratis bezoek aan. Voor het Rijksmuseum Twenthe is dit op:

  • Zaterdag 3 december

Programma

Wakker worden met Rembrandt

De Vereniging Rembrandt organiseert voor haar leden een speciale ontvangst met koffie, thee en wat lekkers. Voorafgaand aan de bezichtiging van De vaandeldrager geeft kunsthistoricus Hilbert Lootsma een lezing over de betekenis van het schilderij.

  • Zondag 11 december
  • 11-12.30 uur
  • Gratis toegang voor leden van Vereniging Rembrandt. Introducés zijn welkom.
  • Je krijgt het boekje 'De Vaandeldrager' cadeau

ONTDEK OOK IN HET Rijksmuseum Twenthe

In de musea waar De vaandeldrager tijdens zijn tour te gast is, zijn ook andere kunstwerken te zien die met hulp van velen zijn verzameld. In het Rijksmuseum Twenthe is dat:

John Constable, Gezicht op Hampstead Heath: Child’s Hill, met in de verte Harrow, 1824