Het Noordbrabants Museum presenteert kunst, cultuur en geschiedenis van Noord-Brabant aan iedereen: Brabanders en niet-Brabanders. Het is bij uitstek dé plaats waar waardevolle kennis en roerend cultureel erfgoed van Brabant wordt bewaard en tentoongesteld. Je vindt er een divers en bijzonder aanbod aan tentoonstellingen met een (inter)nationale aantrekkingskracht.

Plan je bezoek

De Vaandeldrager in dialoog met het Zuiden

In Nederland heeft de Zuid-Nederlandse kunst lange tijd in de schaduw gestaan van de meer noorderlijke Hollandse school. Zowel het expositie- als het verzamelbeleid van Het Noordbrabants Museum is daarentegen gericht op vroegmoderne Zuid-Nederlandse kunst en cultuur. In deze tentoonstelling gaat De vaandeldrager van Rembrandt in dialoog met de meesters van het Zuiden. Niet alleen de grote drie van de Vlaamse kunst: Rubens, Van Dyck en Jordaens, maar ook kunstenaars afkomstig uit de huidige provincie Noord-Brabant, zoals Theodoor van Thulden, Thomas Willeboirts Bosschaert en Abraham van Diepenbeeck.

Gratis entree

Alle 12 de musea bieden een dag voor gratis bezoek aan. Voor het Het Noordbrabants Museum is dit op:

  • 8 oktober

Programma

Installatie

Om de komst van De vaandeldrager naar Den Bosch te vieren wordt er een glas geheven met de Brabantcirkel HNBM.

  • 30 september


Avondopenstelling

Symbolisme uit Vlaanderen + Vaandeldrager.

  • 1 oktober
  • Voor de deelnemers van de Vriendenloterij


Wakker worden met Rembrandt

De Vereniging Rembrandt organiseert voor haar leden een speciale ontvangst met koffie, thee en wat lekkers. Voorafgaand aan de bezichtiging van De vaandeldrager geeft kunsthistoricus Hilbert Lootsma een lezing over de betekenis van het schilderij.

  • Zondag 2 oktober
  • 11-12.30 uur
  • Gratis toegang voor leden van Vereniging Rembrandt. Introducés zijn welkom.
  • Je krijgt het boekje 'De Vaandeldrager' cadeau

ONTDEK OOK IN HET Noordbrabants Museum

In de musea waar De vaandeldrager tijdens zijn tour te gast is, zijn ook andere kunstwerken te zien die met hulp van velen zijn verzameld. In het Noordbrabants Museum is dat:

Thomas Willeboirts Bosschaert, Zelfportret, 1637