Het Drents Museum is een van de oudste musea van Nederland. Je kunt het misschien kennen van de grote internationale tentoonstellingen zoals Het Terracotta Leger, The American Dream, Iran en Viva la Frida! – Life and art of Frida Kahlo.

Plan je bezoek

VLAGGENHIJSERS

Bij De vaandeldrager van Rembrandt presenteert het museum een installatie van drie jonge Drenten: De Vlaggenhijsers, gemaakt door Okki Poortvliet, Vera Vos en Hans van der Werf. De jonge makers buigen zich over het fenomeen van de Drentse vlag en het hijsen ervan. In de documentaire die centraal staat in de installatie worden de motivaties van de Vlaggenhijsers zichtbaar. De ontmoeting tussen De Vaandeldrager en De Vlaggenhijsers gaat over meer dan het wapperende stuk stof dat in de werken te zien is. Het gaat in beide gevallen over trots, over de maker(s) zelf en over traditie.

Unlimited en de Vaandeldrager

Het portret van Rembrandt sluit perfect aan op de tentoonstelling Unlimited – Zelfportretten uit eigen collectie van het museum. Speciaal voor deze presentatie heeft kunstenaar Sam Drukker ruim 50 zelfportretten uit de collectie van het Drents Museum gekozen. Deze selectie is t/m 4 september 2022 te zien in het Drostenhuis, naast de Balzaal waar Rembrandts Vaandeldrager te zien is.

Gratis entree

Alle 12 de musea bieden een dag voor gratis bezoek aan. Voor het Drents Museum   is dat op:

  • zondag 14 augustus

Bovendien zijn er die dag allerlei activiteiten rond het meesterwerk en rond het andere topstuk dat dan ook in het museum te bewonderen is: De Nebraschijf, de ontdekking van de hemel. Zo is er een theatrale vertelling over het werk en leven van Rembrandt. Kijk hier voor het actuele programma en om reserveren.

Programma

Wakker worden met Rembrandt

De Vereniging Rembrandt organiseert voor haar leden een speciale ontvangst met koffie, thee en wat lekkers. Voorafgaand aan de bezichtiging van De vaandeldrager geeft kunsthistoricus Hilbert Lootsma een lezing over de betekenis van het schilderij.

  • Zondag 7 augustus
  • 11-12.30 uur
  • Gratis toegang voor leden van Vereniging Rembrandt. Introducés zijn welkom.
  • Je krijgt het boekje 'De Vaandeldrager' cadeau

ONTDEK OOK IN HET Drents Museum

In de musea waar De vaandeldrager tijdens zijn tour te gast is, zijn ook andere kunstwerken te zien die met hulp van velen zijn verzameld. In het Drents Museum is dat:

Vincent van Gogh, De turfschuit, 1883