Het Centraal Museum Utrecht is het oudste stadsmuseum van Nederland. Het is gevestigd in een voormalige klooster en militaire stallen en ligt rondom een fraaie binnentuin. Het hele jaar door zie je diverse tentoonstellingen waarmee ze je blik willen verruimen.

Plan je bezoek

De gezonde stad en de Vaandeldrager

Met de tentoonstelling 'De gezonde stad' viert het Centraal Museum het 900-jarige bestaan van Utrecht. Ze richten de blik op gezond stedelijk leven door de eeuwen heen. De zoektocht naar de juiste balans tussen mens en stedelijke omgeving is een rode draad.

De gemiddelde gezondheid verschilt door de tijd heen. Zo waren mensen rond het jaar 1000 over het algemeen gezonderd dan in 1850. Één van de oorzaken daarvan was de toenemende ongelijkheid tussen rijk en arm. De vaandeldrager laat hier een odnerdeel van zien. Steeds grotere groepen hadden moeite om rond te komen, maar vaandeldragers waren afkomstig uit een meer welvarende groep.

Gratis entree

Alle 12 de musea bieden een dag voor gratis bezoek aan. Voor het Centraal Museum is dit op:

  • 2 en 6 juni

Programma

Wakker worden met Rembrandt

De Vereniging Rembrandt organiseert voor haar leden een speciale ontvangst met koffie, thee en wat lekkers. Voorafgaand aan de bezichtiging van De vaandeldrager geeft kunsthistoricus Hilbert Lootsma een lezing over de betekenis van het schilderij.

  • Zondag 12 juni
  • 11-12.30 uur
  • Gratis voor leden van Vereniging Rembrandt.
  • Inclusief koffie, thee en wat lekkers

ONTDEK OOK IN HET Centraal Museum

In de musea waar De vaandeldrager tijdens zijn tour te gast is, zijn ook andere kunstwerken te zien die met hulp van velen zijn verzameld. In het Centraal Museum is dat:

Gerard van Honthorst, De koppelaarster, 1625